Ortak Avrupa Referans Çerçevesine Göre İngilizce Seviyeleri
Kurlar seçilen programa bağlı olarak 10-12 hafta sürer ve haftada 10 veya 12 saat olmak üzere toplam 120 saat dersten oluşur. Bir kurun sınavlarında başarılı olan kursiyerler bir üst düzeye devam etme hakkı kazanırlar. Düzeyler aşağıdaki gibidir:
A1 (Elementary-Başlangıç) Seviyesi:
Dinleme: Tanıdık sözcükleri ve çok temel kalıpları, yavaş ve net konuşulduğunda anlayabilme.
Okuma: Katalog, duyuru ya da afiş gibi yazılı metinlerdeki bildik adları, sözcükleri ve çok basit tümceleri anlayabilme.
Karşılıklı Konuşma: Yavaş bir konuşma hızında yinelendiğinde yardım edildiğinde basit yoldan iletişim kurabilme. O anki gereksinime ya da çok bildik konulara ilişkin alanlarda basit sorular sorabilme ve cevap verebilme.
Sözlü Anlatım: Tanıdık yerleri ve insanları betimlemek için basit kalıpları ve tümceleri kullanabilme.
Yazma: Kısa ve basit tümcelerle kartpostal yazabilme. Kişisel bilgi içeren formları doldurabilme.
A2 (Pre-Intermediate-Orta Öncesi) Seviyesi:
Dinleme: Kalıpları ve çok sık kullanılan sözcükleri anlayabilme. Kısa, net, basit ileti ve duyurulardaki temel düşünceyi kavrayabilme.
Okuma: Kısa ve basit metinleri okuyabilme. İlanlar, kullanım kılavuzları, mönüler ve zaman çizelgeleri gibi basit günlük metinlerdeki genel bilgileri kavrayabilme ve kısa kişisel mektupları anlayabilme.
Karşılıklı Konuşma: Bildik konular ve faaliyetler hakkında doğrudan bilgi alışverişini gerektiren basit ve alışılmış işlerde iletişim kurabilme.
Sözlü Anlatım: Basit bir dille somut betimleme yapmak için bir dizi kalıp ve tümceyi kullanabilme.
Yazma: Kısa, basit notlar, iletiler ve teşekkür mektubu gibi çok kısa kişisel mektupları yazabilme.
B1 (Intermediate-İleri) Seviyesi:
Dinleme: İş, okul, boş zaman vb. ortamlarda sürekli karşılaşılan bildik konulardaki net, standart konuşmanın ana hatlarını anlayabilme. Güncel olaylar ya da kişisel ilgi alanına ait konularla ilgili radyo ve televizyon programlarının çoğunun ana hatlarını yavaş ve net olduğunda anlayabilme.
Okuma: Meslekle ilgili ya da günlük dilde en sık kullanılan sözcükleri içeren metinleri ve kişisel mektuplarda belirtilen olay, duygu ve dilekleri anlayabilme.
Karşılıklı Konuşma: Dilin konuşulduğu ülkede seyahat ederken ortaya çıkabilecek birçok durumla başa çıkabilme. Bildik, ilgi alanına ait ya da günlük yaşamla ilgili konularda hazırlık yapmadan konuşmalara katılabilme.
Sözlü Anlatım: Soyut betimleme yapmak için çeşitli kalıpları yalın bir yoldan birbirine bağlayabilme. Düşünce ve planlara ilişkin açıklamaları ve nedenleri kısaca sıralayabilme. Öyküyü anlatabilme, bir kitap ya da filmin konusunu aktarabilme ve izlenim belirtebilme.
Yazma: Bildik ya da ilgi alanına ait konularla bağlantılı bir metin ve deneyim ve izlenimleri betimleyen kişisel mektuplar yazabilme.
B2 (Upper-Intermediate) Seviyesi:
Dinleme: Güncel bir konu olması koşuluyla uzun konuşma ve sunumları anlayabilme, karmaşık tümcelerle yapılan tartışmaları takip edebilme. Televizyon haberlerini ve güncel olaylara ilişkin programların çoğunu ve standart dilin kullanıldığı filmlerin çoğunu anlayabilme.
Okuma: Yazarların belirli tutum ya da görüşü benimsedikleri, güncel sorunlarla ilgili makaleleri ve raporları okuyabilme. Çağdaş edebi düzyazıyı anlayabilme.
Karşılıklı Konuşma: Öğrenilen dili anadili olarak konuşan kişilerle anlaşmayı mümkün kılacak bir akıcılık ve doğallıkla iletişim kurabilme. Bildik konulardaki tartışmalarda, görüş açıklayıp destekleyerek etkin bir rol oynayabilme.
Sözlü Anlatım: İlgi alanına ait çeşitli konularda açık ve ayrıntılı bilgi verebilme. Çeşitli seçeneklerin olumlu ve olumsuz yanlarını ortaya koyarak bir konu hakkında görüş bildirebilme.
Yazma: İlgi alanına ait çok çeşitli konularda anlaşılır, ayrıntılı metinler yazabilme. Belirli bir bakış açısına destek vererek ya da karşı çıkarak bilgi sunan ve nedenler ileri süren bir kompozisyon ya da rapor yazabilme. Olayların ve deneyimlerin benim için taşıdıkları önemi ön plana çıkaran mektuplar yazabilme.
C1 (Advanced) Seviyesi:
Dinleme: Açıkça yapılandırılmamış ve ilişkiler açıkça belirtilmemiş sadece ima edilmiş olsa bile uzun konuşmaları anlayabilme. Televizyon programlarını ve filmleri fazla zorluk çekmeden anlayabilme.
Okuma: Üslup farklılıklarını da ayırt ederek uzun ve karmaşık, somut ya da edebi metinleri okuyabilme, ilgi alanıyla alakalı olmasalar bile herhangi bir uzmanlık alanına giren makale ve uzun teknik bilgileri anlayabilme.
Karşılıklı Konuşma: Sözcükleri çok fazla aramaksızın, akıcı ve doğal bir biçimde ifade edebilme. Dili, toplumsal ve mesleki amaçlar için esnek ve etkili bir şekilde kullanabilme. Düşünce ve fikirleri açık bir ifadeyle dile getirebilme ve karşıdakilerin konuşmalarıyla ilişkilendirebilme.
Sözlü Anlatım: Karmaşık konuları, alt temalarla bütünleştirerek, açık ve ayrıntılı bir biçimde betimleyebilme, belirli bakış açıları geliştirip uygun bir sonuçla konuşmayı tamamlayabilme.
Yazma: Görüşleri ayrıntılı bir biçimde, açık ve iyi yapılandırılmış metinlerle ifade edebilme. Bir mektup, kompozisyon ya da rapor yazabilme. Önemli konuları ön plana çıkararak karmaşık konularda yazabilme, hedef okuyucu kitlesine uygun bir üslup seçebilme.
C2 (Proficiency) Seviyesi:
Dinleme: İster canlı ister yayın ortamında olsun, tüm konuşma türlerini anlayabilme.
Okuma: Kullanım kılavuzları, uzmanlık alanına yönelik makaleler ve yazınsal yapıtlar gibi soyut, yapısal ve dilbilgisi açısından karmaşık hemen hemen tüm metin türlerini kolaylıkla okuyabilme ve anlayabilme.
Karşılıklı Konuşma: Hiç zorlanmadan her türlü konuşma ya da tartışmaya katılabilme; deyimler ve konuşma diline ait ifadeleri anlayabilme. Kendini akıcı bir şekilde ifade edebilme, anlamdaki ince ayrıntıları kesin ve doğru bir biçimde vurgulayabilme.
Sözlü Anlatım: Her konuda bağlama uygun bir üslupla ve dinleyenin önemli noktaları ayırt edip anımsamasına yardımcı olacak şekilde konuşmayı etkili ve mantıksal bir şekilde yapılandırabilme, açık, akıcı bir betimleme ya da karşıt görüş sunabilme.
Yazma: Uygun bir üslup açık, akıcı metinler yazabilme. Okuyucunun önemli noktaları ayırt edip anımsamasına yardımcı olacak etkili, mantıksal bir yapılandırmayla bir durum ortaya koyan karmaşık mektuplar, raporlar ya da makaleler ile meslekî ya da edebî yapıt özetleri ve eleştirileri yazabilme.
Tüm kurları başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz katılım belgesi almaya hak kazanırlar.